Szervezetfejlesztés – Eszik-e vagy isszák?

Miben tud segíteni a szervezetfejlesztés egy vállalatnak? A következő bejegyzésből megtudod, mekkora előnyre tudsz szert tenni, ha a változásokhoz igazítod a vállalatod működését!

A világunk felgyorsult, a változások egyre drasztikusabb gyorsasággal követik egymást. Ez a tendencia törvényszerűen folytatódni fog a következő években is.

A változások és az általuk okozott válságok egyetlen ellenszere az, ha a vállalatodat változni tudó szervezetté alakítod át. Ennek a titkos hozzávalója a szervezetfejlesztés.

 A szervezetfejlesztés azaz “Organization Development” (röviden: OD) abban segít a vezetőknek, hogy a fennmaradás biztosítva legyen, és az elvárt eredményeket hozza a vállalat az év végén. A fennmaradás, és az eredmények az előbb említett gazdasági környezetben a változások felismerésén és az új környezethez való alkalmazkodó képességen múlik.

A szervezetfejlesztés egyik legelterjedtebb definíciója Richard Beckhart-tól származik.

“A szervezetfejlesztés 1) tervszerű, 2) a szervezet egészére kiterjedő, 3) felülről szervezett törekvés, amely 4) a szervezet hatékonyságának és életképességének növelését célozza 5) a szervezeti folyamatokra való tervszerű beavatkozás útján, magatartástudományi ismeretek felhasználásával.”

A szervezetfejlesztés általam definiálva egy olyan fejlesztési folyamat, aminek célja a szervezet egészének és a szervezetet alkotó munkavállalóinak hatékonyság növelése.

A fejlesztés által megerősödik a piaci pozíció, megőrizhető a versenyképesség, elérhetőek a kívánt pénzügyi eredmények. Ez azt biztosítja, hogy a gazdasági „háború” csatáinak győzteseként léphet fel a vállalat a dobogóra.

Egy változás lekövetéséhez nem elég a folyamatok átalakítása. A folyamatokat minden esetben emberek működtetik, és így a szervezeti megújulás hordozói a szervezetben tevékenykedő kollégáink.

A szervezeti átalakítás, és az új szervezethez való alkalmazkodási képesség elengedhetetlen egy sikeres szervezetfejlesztés megszilárdításához.

Az emberek alkalmazkodási képessége sok mindent takar ebben az esetben. Egy felgyorsított pazarlásoktól menetes folyamat megkívánja a benne szereplők gyors reagálási képességét, a gyors konfliktuskezelést, illetve a rendelkezésre álló munkaidő optimális beosztását stb.

Ha a szervezetfejlesztés adott esetben munkakör változásokkal is jár, elengedhetetlen az érintett munkavállalók támogatása a megváltozott helyzet kezelésére.

Ehhez sokszor egy új látásmódot, illetve új eszközöket kell kialakítani, egy olyan személy segítségével, aki az adott helyzetben támogató szerepet tölt be. Ő lehet mentor, tanácsadó, tréner vagy coach is. Attól függ, hogy abban a pillanatban szervezetnek és az embereknek éppen mire van szüksége.

A szervezetfejlesztés tehát érinti a vezetőket, a vezetők által irányított munkavállalókat, a területek együttműködését a csoporton belül és kívül is, és a szervezet kultúráját is.

A szervezetfejlesztés sikere abban rejlik, hogy a vállalat egészére hat.

Talán kicsit olyan ez, mint amikor egy régi széket restaurálnak. A struktúráját alkotó kemény fa megmarad, de a fát szépen megcsiszoljuk, majd a mai kor divatja szerinti színekkel átfestjük.

Összefoglalva, a változás kiváltotta szervezetfejlesztés napjainkban egy elkerülhetetlen eszköz ahhoz, hogy hosszú távú fenntartható sikereket érj el a vállalatoddal!

Ha a szervezetfejlesztés megvalósulásához külső segítséget veszel igénybe, az előbb olvasottakon kívüli előnyökről a Vállalati tanácsadás blogbejegyzésben olvashatsz.

Categories: Lean tanácsadás